Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

OpenGL Errors

Hi,

Wondering if you can confirm that openGL is working? I'm seeing this error repeatedly in logcat and it seems to point towards something being off in the manifest.xml file. "Failed to choose config with EGL_SWAP_BEHAVIOR_PRESERVED, retrying without..."

12-02 04:57:40.676 6181 6181 I GRALLOC-MOD: Opening GPU0 module
12-02 04:57:40.676 6181 6181 W vc4-drm-winsys: vc4_drm_screen_create 37
12-02 04:57:40.688 6181 6181 W vc4-drm-winsys: created new vc4 screen 39 => 0xa8f9c598
12-02 04:57:40.688 6181 6181 I GRALLOC-PIPE: Created a pipe manager for vc4 and fd 37
12-02 04:57:40.766 6181 6196 W vc4-drm-winsys: vc4_drm_screen_create 42
12-02 04:57:40.768 6181 6196 W vc4-drm-winsys: created new vc4 screen 43 => 0xa8f9cbd8
12-02 04:57:40.771 6181 6196 I OpenGLRenderer: Initialized EGL, version 1.4
12-02 04:57:40.771 6181 6196 D OpenGLRenderer: Swap behavior 1
12-02 04:57:40.771 6181 6196 W OpenGLRenderer: Failed to choose config with EGL_SWAP_BEHAVIOR_PRESERVED, retrying without...
12-02 04:57:40.771 6181 6196 D OpenGLRenderer: Swap behavior 0

Comments

  • I'm also curious on how to tune the h264 decoder, I run the WyzeCam app on a RPI 3b+ and it seems that unless 360p video is selected, the stream starts losing frames. There are a number of performance attributes which can be tried but I'm not sure where to apply them.

    12-02 05:15:16.171 4500 4819 D h264decoder: Reinit context to 640x368, pix_fmt: yuv420p

    If you try to go any higher than 360p you start seeing frame loss:

    12-02 05:04:31.314 4500 4684 D h264decoder: Reinit context to 1920x1088, pix_fmt: yuv420p
    12-02 05:05:15.115 4500 4684 D h264decoder: Frame num gap 3 1
    12-02 05:05:15.146 4500 4684 D h264decoder: Increasing reorder buffer to 1
    12-02 05:05:15.146 4500 4684 D h264decoder: no picture
    12-02 05:05:17.118 4500 4684 D h264decoder: Frame num gap 3 1
    12-02 05:05:17.250 4500 4684 D h264decoder: Frame num gap 6 4
    12-02 05:05:19.352 4500 4684 D h264decoder: Frame num gap 7 5
    12-02 05:05:21.042 4500 4684 D h264decoder: Frame num gap 2 0
    12-02 05:05:23.126 4500 4684 D h264decoder: Frame num gap 3 1
    12-02 05:05:23.325 4500 4684 D h264decoder: Frame num gap 7 5

  • Nevermind, I see that you’ve hooked up the GPU it’s just that the rpi is a bit underpowered to transcode at that resolution.

    Are you planning to include things like vcgencmd /opt/vc/bin/ in the build in /system/bin/? It looks like there are utilities in there which would help people to debug and build in their own hardware support on the RPI
  • edited December 3

    Hi kknott, please could you tell me where did you find OpenGL logs. Is it part of dmsg or some another file?

  • @Martin, it is the logcat output. Use SSH or ADB over Ethernet and type "logcat" into the console.

  • @kknott, a question from another thread would require us to update the Broadcom's userland binaries, so maybe it is a good chance to add vcgenmod. Unfortunately, there seem to be some conflicts with the new version, which have to be resolved first.

Sign In or Register to comment.