Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!

USB card reader wrecked in the process of flashing

Hi everyone! Reporting that running the installer seems to have ruined my card reader. I executed installer version 0.5-9. And I used that version because the login was failing all the time trying to use version 0.6-13, always indicating some weird sql exceptions or something like that, don't remember well. I tried using that version for two days.

Anyway, back to v0.5-9, I managed to login, chose installation for Rasp 3B/B+ chose my drive, a 60 GB SD card on an external USB card reader. It downloaded the system and started to flash. Then all of a sudden it indicated the process has failed. The disk was no longer appearing among the letters, I couldn't eject it either, since there was nothing to eject on the list. At first I thought that my card was done for. I even tried to read it with testdisk, Win32Imager, MiniTool, Etcher on Raspbian SD card cloner, and no deal, the 60GB card wouldn't appear. Then I had the idea to put the card in a phone. It recognized as an unformatted card, that is, I think I didn't lose it. Only the card reader isn't working.Doesn't appear even among the devices in Device Manager.

It seems like I'm not the only one with this problem, as RDX exposed in this post:

https://forum.emteria.com/discussion/501/emteria-os-installer-breaking-internal-and-external-card-readers-after-failed-write

Sending log so you can analyze. Seems to have been a Microsoft DiskPart error. (Note: error messages from diskpart are in BR Portuguese, so some characters are appearing in the form of \x-dec code)

+00:00 (, 0) Starting emteria installer v0.5-9-g29c7cde
+00:05 (qrc:/main.qml, 221) qrc:/main.qml:221:17: QML Rectangle: Binding loop detected for property "height"
+00:49 (, 0) Refreshing drives
+00:51 (, 0) Ignoring system drive "ST1000LM 014-1EJ164-SSHD SATA Disk Device"
+00:51 (, 0) Found 1 drives
+01:00 (, 0) Downloading "package.json"
+01:00 (, 0) Using path "C:/Users/PPgMAE/AppData/Local/Emteria/Emteria.OS Installer/rpi3-v0.6.0/package.json"
+01:01 (, 0) Finished download of "package.json"
+01:01 (, 0) Checking for OEM config...
+01:01 (, 0) Downloading "boot.zip"
+01:01 (, 0) Using path "C:/Users/PPgMAE/AppData/Local/Emteria/Emteria.OS Installer/rpi3-v0.6.0/boot.zip"
+01:06 (, 0) Finished download of "boot.zip"
+01:06 (, 0) Downloading "oem.zip"
+01:06 (, 0) Using path "C:/Users/PPgMAE/AppData/Local/Emteria/Emteria.OS Installer/rpi3-v0.6.0/oem.zip"
+01:07 (, 0) Finished download of "oem.zip"
+01:07 (, 0) Downloading "system.zip"
+01:07 (, 0) Using path "C:/Users/PPgMAE/AppData/Local/Emteria/Emteria.OS Installer/rpi3-v0.6.0/system.zip"
+01:47 (, 0) Finished download of "system.zip"
+01:47 (, 0) Finished DownloadWorker
+01:47 (, 0) Flashing on raw "\\\\.\\PHYSICALDRIVE1"
+01:47 (, 0) Initializing PackageWriter
+01:47 (, 0) Package base path: "C:/Users/PPgMAE/AppData/Local/Emteria/Emteria.OS Installer/rpi3-v0.6.0"
+01:47 (, 0) Drive: "Mass Storage Device USB Device" with 63864569856 bytes
+01:47 (, 0) Raw at "\\\\.\\PHYSICALDRIVE1"
+01:47 (, 0) Mounted at "H:"
+01:47 (, 0) PackageWriter initialized successfully
+01:47 (, 0) Starting step 0 Reading package
+01:47 (, 0) Finished step 0 Reading package
+01:47 (, 0) Starting step 1 Verifying files
+01:48 (, 0) Finished step 1 Verifying files
+01:48 (, 0) Starting step 2 Preparing
+01:55 (, 0) Diskpart output: "\r\nMicrosoft DiskPart vers\xC6o 10.0.17134.1\r\n\r\nCopyright (C) Microsoft Corporation.\r\nNo computador: PPGMAE\r\n\r\nO disco 1 \x82 o disco selecionado.\r\n\r\nO volume 5 est\xA0 selecionado.\r\n\r\nO DiskPart moveu com \x88xito a letra de unidade ou o ponto de montagem.\r\n\r\nAguarde enquanto o DiskPart examina a configura\x87\xC6o...\r\n\r\nO DiskPart terminou de examinar a configura\x87\xC6o.\r\n"
+01:55 (, 0) Diskpart error: ""
+01:59 (, 0) Diskpart output: "\r\nMicrosoft DiskPart vers\xC6o 10.0.17134.1\r\n\r\nCopyright (C) Microsoft Corporation.\r\nNo computador: PPGMAE\r\n\r\nO disco 1 \x82 o disco selecionado.\r\n\r\nO DiskPart encontrou um erro: O sistema n\xC6o pode encontrar o arquivo especificado.\r\nConsulte o Log de Eventos do Sistema para obter mais informa\x87\xE4""es.\r\n"
+01:59 (, 0) Diskpart error: ""
+02:02 (, 0) Diskpart output: "\r\nMicrosoft DiskPart vers\xC6o 10.0.17134.1\r\n\r\nCopyright (C) Microsoft Corporation.\r\nNo computador: PPGMAE\r\n\r\nO disco especificado n\xC6o \x82 v\xA0lido.\r\n\r\nN\xC6o h\xA0 um disco selecionado.\r\n"
+02:02 (, 0) Diskpart error: ""
+02:05 (, 0) Diskpart output: "\r\nMicrosoft DiskPart vers\xC6o 10.0.17134.1\r\n\r\nCopyright (C) Microsoft Corporation.\r\nNo computador: PPGMAE\r\n\r\nO disco especificado n\xC6o \x82 v\xA0lido.\r\n\r\nN\xC6o h\xA0 um disco selecionado.\r\n"
+02:05 (, 0) Diskpart error: ""
+02:09 (, 0) Diskpart output: "\r\nMicrosoft DiskPart vers\xC6o 10.0.17134.1\r\n\r\nCopyright (C) Microsoft Corporation.\r\nNo computador: PPGMAE\r\n\r\nO disco especificado n\xC6o \x82 v\xA0lido.\r\n\r\nN\xC6o h\xA0 um disco selecionado.\r\n"
+02:09 (, 0) Diskpart error: ""
+02:12 (, 0) Diskpart output: "\r\nMicrosoft DiskPart vers\xC6o 10.0.17134.1\r\n\r\nCopyright (C) Microsoft Corporation.\r\nNo computador: PPGMAE\r\n\r\nO disco especificado n\xC6o \x82 v\xA0lido.\r\n\r\nN\xC6o h\xA0 um disco selecionado.\r\n"
+02:12 (, 0) Diskpart error: ""
+02:14 (, 0) Failed to prepare drive

Comments

  • Our installer is using the standard process of writing the data. I don't think your card reader is broken. It is way more probable that Windows fails to recognize a card which wasn't properly finalized (Diskpart errors confirm that). As you can see in the other thread you have mentioned, the problem wasn't a broken card reader, but rather Windows not assigning a drive letter.

Sign In or Register to comment.