Failed to flash card

Gets most of the way through flashing the new card and then crashes. Any ideas?

Any help appreciated..

+00:00 (, 0) Starting emteria installer v0.6-16-gc6254ca
+00:00 (, 0) Detected SSL support: true
- runtime version: "OpenSSL 1.0.2q 20 Nov 2018"
- build version: "OpenSSL 1.0.2j 26 Sep 2016"
+00:14 (, 0) Opening remote connection
+00:19 (, 0) Refreshing drives
+00:20 (, 0) Ignoring system drive "SanDisk SD6SP1M128G1012"
+00:20 (, 0) Found 2 drive(s)
+00:24 (, 0) Checking for OEM config
+00:26 (, 0) No OEM config available
+00:26 (, 0) Started downloading "package.json"
+00:26 (, 0) Using path "C:/Users/Main/AppData/Local/Emteria/Emteria.OS Installer/rpi3-v0.7.0/package.json"
+00:26 (, 0) Finished downloading "package.json"
+00:26 (, 0) Already downloaded correct "boot.zip"
+00:26 (, 0) Already downloaded correct "oem.zip"
+00:27 (, 0) Already downloaded correct "system.zip"
+00:27 (, 0) Finished DownloadWorker
+00:27 (, 0) Flashing on raw "\\\\.\\PHYSICALDRIVE2"
+00:27 (, 0) Initializing package base at "C:/Users/Main/AppData/Local/Emteria/Emteria.OS Installer\rpi3-v0.7.0"
+00:27 (, 0) Drive: "Generic Mass-Storage USB Device" with 32036093952 bytes
+00:27 (, 0) Raw at "\\\\.\\PHYSICALDRIVE2"
+00:27 (, 0) Mounted at "E:"
+00:27 (, 0) Starting step 0 : Reading package
+00:27 (, 0) Finished step 0 : Reading package
+00:27 (, 0) Starting step 1 : Verifying files
+00:29 (, 0) Finished step 1 : Verifying files
+00:29 (, 0) Starting step 2 : Preparing
+00:31 (, 0) Diskpart output: "\r\nMicrosoft DiskPart version 10.0.17134.1\r\n\r\nCopyright (C) Microsoft Corporation.\r\nOn computer: DESKTOP-CGMDAUU\r\n\r\nDisk 2 is now the selected disk.\r\n\r\nVolume 6 is the selected volume.\r\n\r\nDiskPart successfully removed the drive letter or mount point.\r\n\r\nPlease wait while DiskPart scans your configuration...\r\n\r\nDiskPart has finished scanning your configuration.\r\n"
+00:38 (, 0) Diskpart output: "\r\nMicrosoft DiskPart version 10.0.17134.1\r\n\r\nCopyright (C) Microsoft Corporation.\r\nOn computer: DESKTOP-CGMDAUU\r\n\r\nDisk 2 is now the selected disk.\r\n\r\nDiskPart succeeded in cleaning the disk.\r\n\r\nPlease wait while DiskPart scans your configuration...\r\n\r\nDiskPart has finished scanning your configuration.\r\n"
+00:41 (, 0) Finished step 2 : Preparing
+00:41 (, 0) Starting step 3 : Opening to write
+00:41 (, 0) Finished step 3 : Opening to write
+00:41 (, 0) This drive seems to have 62570496 sectors
+00:41 (, 0) Found 4 partitions to write
+00:41 (, 0) Processing partition "boot" using LBA of 2048
+00:41 (, 0) Size determined from zip: 65011712
+00:41 (, 0) Partition will occupy 126976 sectors
+00:41 (, 0) Processing partition "system" using LBA of 129024
+00:41 (, 0) Size determined from zip: 2147483648
+00:41 (, 0) Partition will occupy 4194304 sectors
+00:41 (, 0) Processing partition "oem" using LBA of 4323328
+00:41 (, 0) Size determined from zip: 536870912
+00:41 (, 0) Partition will occupy 1048576 sectors
+00:41 (, 0) Processing partition "userdata" using LBA of 5371904
+00:41 (, 0) Processing dynamically sized partition "userdata"
+00:41 (, 0) Partition will start at LBA 5371904
+00:41 (, 0) Remaining sectors on drive: 57198592
+00:41 (, 0) Starting step 4 : Writing MBR
+00:41 (, 0) Partitions in MBR:
+00:41 (, 0) Partition 0 bootable true LBA 2048 size 126976
+00:41 (, 0) Partition 1 bootable false LBA 129024 size 4194304
+00:41 (, 0) Partition 2 bootable false LBA 4323328 size 1048576
+00:41 (, 0) Partition 3 bootable false LBA 5371904 size 57198592
+00:41 (, 0) Finished step 4 : Writing MBR
+00:41 (, 0) Starting step 5 : Writing file
+00:41 (, 0) Using zip file "C:/Users/Main/AppData/Local/Emteria/Emteria.OS Installer/rpi3-v0.7.0/boot.zip"
+00:48 (, 0) Finished step 5 : Writing file
+00:48 (, 0) Starting step 5 : Writing file
+00:48 (, 0) Using zip file "C:/Users/Main/AppData/Local/Emteria/Emteria.OS Installer/rpi3-v0.7.0/system.zip"
+03:59 (, 0) Finished step 5 : Writing file
+03:59 (, 0) Starting step 5 : Writing file
+03:59 (, 0) Using zip file "C:/Users/Main/AppData/Local/Emteria/Emteria.OS Installer/rpi3-v0.7.0/oem.zip"
+04:45 (, 0) Finished step 5 : Writing file
+04:45 (, 0) Starting step 6 : Creating file system
+04:45 (, 0) Creating new ext4 filesystem: ideal size is 57198592 , closest match is 55349760
+04:48 (, 0) Failed writeRaw: 0
+04:48 (, 0) Tried to write 4096 bytes
+04:48 (, 0) Failed creating ext4 filesystem
+04:48 (, 0) Failed writing partition content for "userdata"

Comments

  • Such problems are typically caused by the card adapter or some sd card problem. But I have never seen this specific one before.

  • I really need help on step 1: installing the image on an SDHC card (Sandisk 16GB). It is a proven card and reader/writer. The error log indicates something about Preparing phase being problematic. Any help will be appreciated. Is it perhaps a SDHC card issue?

    00:00 (, 0) Starting emteria installer v1.1-43-g68add26
    +00:00 (, 0) Detected SSL support: true
    - runtime version: "OpenSSL 1.1.1g 21 Apr 2020"
    - build version: "OpenSSL 1.1.1g 21 Apr 2020"
    +00:06 (, 0) Opening remote connection
    +00:07 (, 0) Using PackageData version: 0
    +00:10 (, 0) Using PackageData version: 1
    +00:11 (, 0) Refreshing drives
    +00:11 (, 0) Ignoring system drive "Sabrent Rocket 4.0 1TB"
    +00:11 (, 0) Ignoring system drive "Samsung SSD 970 EVO Plus 250GB"
    +00:11 (, 0) Found 1 drive(s)
    +00:15 (, 0) Checking for OEM config
    +00:16 (, 0) No OEM config available
    +00:16 (, 0) Started downloading "package.json"
    +00:16 (, 0) Using path "C:/Users/jcmyn/AppData/Local/Emteria/Emteria.OS Installer/rpi4-v11.3.0/package.json"
    +00:16 (, 0) Finished downloading "package.json"
    +00:16 (, 0) Using PackageData version: 1
    +00:16 (, 0) Already downloaded correct "boot.zip"
    +00:20 (, 0) Already downloaded correct "system.zip"
    +00:20 (, 0) Already downloaded correct "vendor.zip"
    +00:20 (, 0) Already downloaded correct "oem.zip"
    +00:20 (, 0) Already downloaded correct "odm.zip"
    +00:20 (, 0) Already downloaded correct "misc.zip"
    +00:20 (, 0) Already downloaded correct "cache.zip"
    +00:20 (, 0) Already downloaded correct "userdata-2147483648.zip"
    +00:20 (, 0) Already downloaded correct "userdata-4294967296.zip"
    +00:20 (, 0) Already downloaded correct "userdata-8589934592.zip"
    +00:20 (, 0) Finished DownloadWorker
    +00:20 (, 0) Using PackageData version: 1
    +00:20 (, 0) Flashing on raw "\\\\.\\PHYSICALDRIVE3"
    +00:20 (, 0) Initializing package base at "C:/Users/jcmyn/AppData/Local/Emteria/Emteria.OS Installer\rpi4-v11.3.0"
    +00:20 (, 0) Drive: "SANDISK SDDR-489 USB Device" with 15833497600 bytes
    +00:20 (, 0) Raw at "\\\\.\\PHYSICALDRIVE3"
    +00:20 (, 0) Mounted at "E:"
    +00:20 (, 0) Starting step 0 : Reading package
    +00:20 (, 0) Using PackageData version: 1
    +00:20 (, 0) Finished step 0 : Reading package
    +00:20 (, 0) Starting step 1 : Verifying files
    +00:21 (, 0) Finished step 1 : Verifying files
    +00:21 (, 0) Starting step 2 : Preparing
    +00:22 (, 0) Diskpart output: "\r\nMicrosoft DiskPart version 10.0.19041.964\r\n\r\nCopyright (C) Microsoft Corporation.\r\nOn computer: DESKTOP-MMJAALV\r\n\r\nDisk 3 is now the selected disk.\r\n\r\nVirtual Disk Service error:\r\nThe operation is not supported on removable media.\r\n\r\n"
    +00:25 (, 0) Failed to remove drive "E:"
    +00:25 (, 0) Failed to prepare drive. Try reconnecting drive.

  • edited April 21

    hi @GSM ,
    What do you mean by "It is a proven card and reader/writer." ? Can you give more information on the SD card and please also take a look at https://emteria.com/kb/microsd-cards
    But I don't think it's an SD card issue. It seems that DiskPart was not able to remove the drive, which is necessary for flashing. There is no sure way, but things that might help is to restart your PC and try again. If that doesn't help you can unmount the drive in windows disk management.

Sign In or Register to comment.